Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:Nakladatelství Meander
Název knihy:ALANOVA VÁLKA (I.)
Autor:Emmanuel Guibert
Překladatel:Alena Jurion
Ilustrátor:Emmanuel Guibert
Ostatní spoluautoři:Typo: Marek Naglmüller
Doslov: Pavel Kořínek
Distributor:Kosmas
ISBN:978-80-86283-77-7
EAN:9788086283777
Rok vydání:2010
Měsíc vydání:03
Počet stran:88
Doporučená
prodejní cena:
268
Anotace:Vypravěčství Alana Copea, amerického veterána z druhé světové války, fascinovalo francouzského komiksového tvůrce Emmanuela Guiberta natolik, že začal vzpomínky svého přítele na mládí v armádě zachycovat do podoby komiksu. Válka v jeho podání je řetězcem z malých, nikoli velkých dějin – paměť vydává jednotlivé scény a portréty lidí, vzpomínky na každodenní život. Způsob, jímž Alan vypráví, společně s Guibertovou někdy úspornou, jindy fotograficky dokumentární kresbou vyvolává dojem, že jsme jako posluchači přímo přítomni jeho vyprávění a obrazy naplněné sugestivní atmosférou se rodí v naší mysli.
Na válce podle Alana není nic velkolepého ani hrdinského. V souhrnu oněch „skrz naskrz pravdivých okamžiků“ však každá událost hraje roli jakéhosi paměťového paliva. Guibert nám tak kromě faktů nabízí i sledování mechanismu paměti „v akci“. Originální, přesné a citlivé zpracování je pak dílem vytříbené grafické alchymie, jejíž ingredience jsou buď povahy přísně dokumentární, jindy zas jen zlehka nahozené autorovou představivostí.
První z celkem tří komiksových knih, v nichž americká armáda pronikne do válečné Evropy i do květnové Prahy, zachycuje Alanův vojenský výcvik ve Spojených státech v letech 1943–45 a uzavírá se v okamžiku vylodění ve francouzském Le Havru.
Alanova válka vyšla v mnoha jazycích a dočkala se opakovaných vydání.
WWW:http://www.meander.cz/php/preview.php?IDBOOK=72&JAZYK=CZ
Žánr:beletrie překladová
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016