Nakladatelství Hejkal / Podzimní knižní veletrh
Podzimní knižní veletrh
 podle žánrů
 podle žánrů
 podle data vydání
 podle vystavovatele
 

Virtuální veletrh - kniha


Vystavovatel:ARAUKARIT s.r.o.
Název knihy:SUISEKI  GONGSHI  SUSEOK
Autor:Igor  Bárta
Podtitul:První česká kniha o Suiseki
Překladatel:Zuzana Šímová, Milada Čakovská
Ostatní spoluautoři:Jaroslav Pišl
Distributor:ARAUKARIT s.r.o.,   Bonsai centrum Libčany
ISBN:8591883002172
Rok vydání:2007
Měsíc vydání:07
Počet stran:104
Doporučená
prodejní cena:
248,- Kč
Anotace:První česká kniha o suiseki

Kniha, která se v současné době dostává českým sběratelům suiseki do rukou, je nejen velice zajímavou publikací pro ty, kteří již tomuto umění podlehli a hledají ucelené informace, ale podle prvních ohlasů se líbí i těm, jež se s kameny v této podobě ještě nesetkali.

Asi nejvýstižněji charakterizoval toto dílo Jaroslav Pišl, který v předmluvě napsal: „Z knížky, jež není v žádném případě učebnicí, vyzařuje profesionalita, nadšení a pečlivost Igora Bárty. Najdete v ní různé pohledy na život prostřednictvím zajímavých kamenů, pro které mají národy, kde toto zvláštní umění vzniklo, exoticky znějící pojmenování SUISEKI, SUSEOK, GONGSHI nebo SHANGSHI. V dalším textu bude výraz „suiseki" často používán v širším slova smyslu, tzn. tak, jak je většinou chápán v evropském kulturním prostředí, jako kámen aranžovaný na dřevěné podložce nebo keramickém tácu bez ohledu na to, zda-li se jedná o japonské suiseki, čínské gongshi, shangshi nebo korejské suseok“.

O tom, že s knihou nemíří Igor Bárta jenom mezi domácí sběratele, svědčí i fakt, že veškeré texty jsou kromě jazyka českého přeloženy také do angličtiny.

Největší předností této publikace je velké množství obrázků propojené nenásilně s textovými informacemi. Kniha zbytečně nezabíhá do podrobností, ale jasně a srozumitelně vysvětluje základní pojmy a termíny. Můžete tak získat základní informace o klasifikaci japonských, korejských a čínských kamenů, o prezentaci na dai a suibanech, o sběru, čištění a následné péči o suiseki nebo o jejich vystavování.

Krásnou dominantou knihy, která by nevyšla bez podpory Jaroslava Pišla (BC Libčany je vydavatelem), je pak galerie kamenů ze sbírky autora. V netradičně pojaté podobě galerie se můžete potěšit suiseki, které na svých cestách po světě Igor Bárta získal.

Jan Stropnický
WWW:suiseki.sk
Žánr:odborná literatura a učebnice (česká i překladová)
Za zveřejněné údaje odpovídají vystavovatelé, s výjimkou rubriky Akce na veletrhu, kde čas a místo konání potvrzuje vedení Podzimního knižního veletrhu.

PhDr. Markéta Hejkalová,  Dolní 153, 580 01 Havlíčkův Brod
tel. 569 424 115, e-mail hejkal@hejkal.cz

Stav: Nepřihlášen - přihlásit

od 7.10.2007
Aktualizováno: 01. září 2016